Samen werken aan mentale gezondheid: 3 inzichten en praktische oplossingen 🧠✨

Mentale gezondheid is minstens zo belangrijk als fysieke veiligheid. Toch wordt het op de werkvloer nog vaak over het hoofd gezien. Stress, hoge werkdruk en mentale overbelasting kunnen zorgen voor uitval, verminderde prestaties en een negatieve sfeer. Tijd om daar samen iets aan te doen!

Hieronder vind je 3 inzichten en praktische oplossingen om de mentale gezondheid binnen jouw organisaties te versterken. Kleine stappen, groot verschil!

🔸 1. Maak praten over mentale gezondheid normaal

🔸 2. Geef stress geen kans: zo ondersteun je je team

💡

Een praatje bij de koffieautomaat is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar praten over mentale gezondheid? Dat blijkt in de praktijk toch een stuk lastiger. Uit onderzoek van IPSOS I&O (2021) onder 4700 Nederlanders blijkt dat ruim een derde hun eigen psychische gezondheid een onvoldoende geeft. Toch houdt de meerderheid hun klachten liever voor zich: 66% praat er niet over, en 56% deelt geen diagnose of aandoening. De drempel is hoog vanwege taboes, angst voor onbegrip of omdat mensen anderen niet willen belasten. De gemiddelde openheid scoort dan ook niet hoger dan een mager zesje.

En dat terwijl juist openheid en steun een wereld van verschil kunnen maken. Sociale steun op de werkvloer, van collega’s én leidinggevenden, is een belangrijke factor voor mentale gezondheid. Het verlaagt de kans op klachten en vergroot de kans dat mensen met mentale problemen aan het werk kunnen blijven (Trimbos, z.d.).

Tip: Maak mentale gezondheid meetbaar én bespreekbaar.

Het platform Blooom is ideaal voor organisaties die structureel aandacht willen geven aan het mentaal welzijn van hun medewerkers. Medewerkers krijgen via een uitgebreide gezondheidstest inzicht in elf aspecten van vitaliteit, van slaap en stress tot veerkracht. Op basis van de uitkomsten ontvangen ze persoonlijke programma’s om gericht aan de slag te gaan met hun gezondheid. Tegelijkertijd krijgt de organisatie een anoniem totaalbeeld van het welzijn op de werkvloer. Daarmee kun je gerichte groepsprogramma’s opzetten die ziekteverzuim helpen verlagen, het werkplezier vergroten en de duurzame inzetbaarheid versterken. Zo maak je mentale ondersteuning concreet, toegankelijk en effectief.

🔸 3. Creëer een psychologische veilige werkomgeving

Een werkomgeving waarin je je vrij voelt om je mening te geven, vragen te stellen of fouten toe te geven zonder angst voor negatieve gevolgen dát is psychologische veiligheid. Het is niet alleen essentieel voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor samenwerking, innovatie en productiviteit. Toch laat onderzoek zien dat er op dit vlak nog veel te winnen valt: de gemiddelde score voor psychologische veiligheid op de Nederlandse werkvloer ligt op slechts 53% (Van der Loo, z.d.).

De impact van een sociaal onveilige werkomgeving is groot. Medewerkers die ongewenst gedrag ervaren, geven hun werkgeluk gemiddeld een 6,8  tegenover een 7,5 onder collega’s zonder dergelijke ervaringen. Bij een lage mate van psychologische veiligheid daalt het werkgeluk zelfs naar 6,4, terwijl medewerkers die zich juist wél veilig voelen een 7,9 scoren (Monitor Groep, z.d.). Ook sociale steun speelt een grote rol: het ontbreken ervan is een risicofactor voor mentale klachten (Trimbos, z.d.).

💡

Tip: Maak mentale gezondheid een onderdeel van je werkcultuur.

Plan periodieke check-ins waarin medewerkers oprechte aandacht krijgen, los van targets of prestaties. Zorg ook voor een laagdrempelig aanspreekpunt, zoals een vertrouwenspersoon. Een externe vertrouwenspersoon kan daarbij helpen: het verlaagt voor veel mensen de drempel om open te zijn, zeker als praten met een leidinggevende spannend voelt. Bij ArboXL bieden we onafhankelijke vertrouwenspersonen die helpen om die veilige ruimte te creëren. Zo maken we mentale gezondheid bespreekbaar,  menselijk, toegankelijk en zonder oordeel.

Veel medewerkers worstelen met stress, zonder dat ze daar echt grip op hebben. Dat is zorgelijk, want stress is niet alleen vervelend, maar ook één van de grootste oorzaken van werkgerelateerd verzuim. Meer dan een derde van alle verzuim komt voort uit werkstress. En in totaal ervaren 1,3 miljoen werkenden in Nederland burn-outklachten (Trimbos, z.d.).

Toch voelen lang niet alle medewerkers zich gesteund. Slechts iets meer dan de helft krijgt ondersteuning van hun leidinggevende als het aankomt op stress en druk (Trends in HR, 2024). Dat zorgt ervoor dat mentale klachten blijven aanhouden met gevolgen voor het werk. Eén op de drie werknemers merkt dat hun werk eronder lijdt en 11% ervaart zelfs dagelijks stress op de werkvloer (TPP, 2022).

💡

Tip: Werk aan veiligheid, niet alleen fysiek maar ook sociaal.

Zorg voor een werkomgeving waarin iedereen zich vrij voelt om zich uit te spreken. Dit begint bij bewustwording en het actief creëren van vertrouwen. ArboXL ondersteunt organisaties met een verdiepende masterclass over psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Deze training combineert theoretische inzichten met praktische tools, interactieve oefeningen en concrete opdrachten. Zo werk je stap voor stap aan een werkcultuur waarin openheid, vertrouwen en veiligheid centraal staan, met blijvende impact op zowel mentaal als fysiek welzijn.


Mentale gezondheid versterken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine acties kun je al een groot verschil maken. Begin vandaag! Samen zorgen we voor een veilige, gezonde en prettige werkomgeving voor iedereen. Benieuwd hoe ArboXL jouw organisatie hierbij kan ondersteunen? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.

☎️ +31 (0) 186 699 699 | 📧 info@arboxl.eu